Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Vet vi vad vi vill? – om krav på reglering av de stora teknikbolagen

| | | | Lästid: 2 minuter (1776 tecken)

En skylt med texten "This way".

I sin årliga trendspaning kring teknikutvecklingen (en presentation på 128 sidor) 2020 ställer investeraren Ben Evans inför 2020 bland annat frågan om vi vet vad vi vill (när vi säger att vi vill ha hårdare reglering av teknikbolagen).

Han tar innehållsmoderering som ett konkret exempel, och konstaterar:

  1. "Innehåll" är ett samlingsnamn som spänner från en-till-en-kommunikation via gruppchatt, stängda grupper, grupper, öppna flöden, rekommendationsmotorer upp till annonser.
  2. "Dåligt innehåll" är olika saker i olika länder. Evans citerar Pew Global Attitudes Survey 2015 där exempelvis 10 procent av japanerna tycker att det står alla fritt att uttrycka sig på ett sexuellt explicit sätt, medan 70 procent av spanjorerna tycker det är en självklarhet att det är en fråga för den enskilda individen.

Det här leder till otydlighet: Vilken typ av innehåll är det som plattformarna ska ta ned – och på vilka grunder?

En aspekt som jag själv funderat en hel del på, och som kopplar till detta, är en fråga som jag tog upp med Daniel Westman i Digitalsamtal nyligen: Att omvärlden många gånger ställer väldigt motstridiga krav och tankar kring it-jättarna.

Å ena sidan en förväntan om mer kontroll av det som delas via plattformarna, å andra sidan en större respekt för användarnas personliga integritet och därmed också krav på bland annat mer kryptering.

Å ena sidan en oro för att plattformarna har för mycket makt, å andra sidan en förväntan på att de ska göra bedömningar av vad som är lögner och vad som är sant.

Det här är två exempel som knyter tillbaka till de två punkter Evans tar upp in sin presentation: Om vi blir tydligare med vilken typ av innehåll (en-till-en-konversationer, annonser eller något däremellan?) som vi förväntar oss att plattformarna ska hantera och på vilket sätt, då blir det också lättare att komma vidare.

På samma sätt som "digitalisering" blivit ett paraplybegrepp som spänner över så mycket att det tappat sin betydelse har "reglera teknikbolagen" också blivit det.

Debatten behöver bli mer specifik. Vilket problem vill vi lösa? Hur?